lördag 18 oktober 2014

Så många regler

Jag har några funderingar kring det här med valplivet. Jag har läst allt för många böcker kring just den här första valptiden och jag har egentligen bara blivit mindre fiffig. För så här är det:

De första veckorna, ca v. 8-v. 12 är de veckor då valparna har en enorm perceptionsförmåga och lätt tar in nya saker. Det är alltså under dessa veckor man skall sätta mycket tid på att utveckla en relation med valpen, eftersom den lätt knyter an nu.

Under dessa veckor är det också viktigt att socialisera hunden, alltså att låta den träffa andra hundar och utveckla ett klart "hundspråk". MEN, eftersom valpen ännu inte är vaccinerad så skall man inte träffa främmande hundar, för de kan ha sjukdomar som valpen ännu inte kan stå emot. Så hur skall man då bete sig? Okey vi har andra hundar i bekantskapskretsen, icke-främmande hundar som Dacapo kan få träffa, så på det sättet går de säkert bra. Men vi bor i ett område med sjukt mycket andra hundar, så vi ser ju andra hundar varje dag, och skall han då aldrig få hälsa på dem eller? (märk väl att jag överdriver lite nu, sunt förnuft har jag ju också :D )

Och den andra saken. Under dessa veckor är det också viktigt att man rör sig i olika omgivningar, ser på olika fenomen, lär sig att saker inte är farliga. (ex. bussar, bilar, hissar, grävskopor... ) MEN enligt vissa böcker skall man inte alls röra sig på områden var andra hundar varit, p.g.a. sjukdomsrisken. Nå jag har lite lite bussar och hissar här i huset/på gården, så någonstans måste man ju röra sig.

Sedan skall man inte heller, enligt vissa "gå ut och gå", för "lek på tomten räcker bra". Men om man inte har tomt? Som vi, eller som ca 50% av de som skaffar hund? Hur gör man då? Jag kan inte ha Dacapo lös hur som helst här på "gården" för här finns andra människor och andra hundar och bilar och allt möjligt. Så han måste vara fast på något sätt så att man har något att ta till i nödsituationer.

Jag är lite frustrerad på den tvetydiga informationen, all från publicerade böcker om valphållning. Men med sunt förnuft kommer man säkerligen långt, det är sist och slutligen inte så många veckor innan första vaccinationen gör saker och ting lite lättare.

3 kommentarer:

  1. Bara att hälsa på folk - fråga bara före om den e nyligen vaccinerad. Å ut bara på promenader å nya områden å saker. Just nu tiden för allt nytt, ni viner så mycket på den än att ha en skygg å rädd å osäker hund senare. Å godis med så ni kan berömma hela tiden, t.ex på bussen om han blir rädd. Roxy var rädd att åka spåra, men nu går det lätt, men vi matade också godis många gånger :)

    SvaraRadera
  2. Vi kan ju diskutera det här nästa fredag/lördag, jag anser mig ha några svar ;)

    SvaraRadera
  3. Mathilda, det passar utmärkt! :D VI har nog tittat oss omkring, snusat på många nya saker och ätit mycket skumt, med och utan tillåtelse! Capo verkar i alla fall trivas och tittar nyfiket på nya saker.

    SvaraRadera