lördag 17 februari 2018

Bok 5 & 6 (eller 4 & 5)

Om vi nu tolkar kommentarerna på förra inlägget som att jag nog får räkna ljudböcker (medelålders bittra gubbar får vackert vika sig nu) så kan jag nu recensera bok 5 och 6.

Bok 5 - När andetagen blir till luft - Paul Kalanithi

Vårens första rejäla gråtinducerare. Boken är skriven av en neurokirurg som i slutet av sin specialisering får en svårartad lungcancer. Han byter på en sekund roll, från den som ger jobbiga cancerbesked åt sina patienter, till den som får ta emot ett av en kollega. Paul satte de sista månaderna av sitt liv på att skriva sin berättelse, om den enorma resa det är att växa upp och utbilda sig inom ett av medicinens mest krävande områden, att balansera familj, ambitioner, välmående och arbete och samtidigt prestera på topp. Och han skriver bra, jäkligt bra. Han skriver filosofiskt, djupt och gripande. Med precis rätt nivå av medicinska nördiga termer för att jag skall hållas vaken och alert. Boken är utelämnande och engagerande, och som sagt, extremt gråtinducerande. Jag låg vaken en och en halv timme en kväll då jag verkligen borde ha sovit för att läsa de sista sorgliga sidorna. För från sida ett vet man hur det kommer att gå, man vet vart man är på väg. Och ändå blir det gripande och rörande, och framför allt vackert.

Bok 6 - Badhytten - Olséni & Hansen

Nu fick den sin tur, boken som stått och väntat i bokhyllan sedan oktober. Samma författare som ljudboken jag lyssnade på och första delen i en planerad serie som går under namnet Mord i Falsterbo. Samma skruvade humor, samma härliga karaktärsbeskrivningar. Absolut en ny serie att lägga till på favoritlistan. Jag väntar med spänning på fortsättningen.

Också i denna bok följer vi pensionärer, och det är faktiskt ganska uppfriskande. Författarna använder sig smakfullt av alla de kollisioner en äldre och en yngre generation kan uppleva, och det blir ack så kul.

Hittills i år har jag bara stött på riktigt bra böcker, så det har varit rolig läsning. Nu är jag mitt i en till bibliografi, denna gång en bok jag gav min man i julklapp. Det går ganska bra framåt just nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar